iletisim@duyusan.com 0545 403 5730
İşitme

İşitme Engeli Nedir? Hakkında Daha Detaylı Bilgi Edinin

İşitme Engeli Nedir?

İşitme engeli, işitme kaybının getirmiş olduğu iletişim sorunlarının oluşturduğu bir engel durumudur¹. İşitmesinin tamamını ya da bir kısmını kaybetmiş kişileri işitme kayıplı olarak tanımlayabiliriz¹. İşitme engeli ve tiplerinin farklı dereceleri bulunmaktadır². Duyma yetisini tamamen ya da kısmen kaybetmiş kişilere "İşitme engelli" denir².

İşitme engeli, doğuştan önce veya doğuştan sonra meydana gelen nedenlerle, kulağın ses duyma özelliğini tamamen veya kısmen kaybetme durumuna denir³. İşitme kaybında kulak, işlevini çok az gerçekleştirebilir ya da hiç gerçekleştiremez³. Bu engel kaybı, odyogram denilen bir test aracılığıyla ölçülmektedir³.

İşitme engeli tipleri arasında tam işitme kayıpları (işitemeyenler) ve kısmi işitme kayıpları (ağır işitenler) bulunmaktadır¹. İşitemeyen bireyler için işitme cihazları özel olarak iletişim kurmayı sağlamaz. Bu nedenle eğer konuşma eğitimi almışlarsa dudak okuyarak ve konuşarak iletişim kurabilirler. Eğer bu eğitimi almamışlarsa sadece işaret diliyle anlaşırlar¹. Kısmi işitme kayıpları ise hafiften ileri dereceye kadar işitme kaybına sahip olan ve işitme kaybı derecelerine göre işitme cihazı kullanan bireylerdir¹.

İşitme engelinin nedenleri arasında doğum öncesi, doğum anı ve doğum sonrası nedenler bulunmaktadır². Doğum öncesi nedenler arasında hamilelik döneminde annenin geçirdiği enfeksiyon veya hastalık, röntgen çektirmesi, ototoksik ilaç ve alkol kullanımı, geçirilen kazalar, kan uyuşmazlığı, genetik faktörler ve akraba evliliği bulunmaktadır². Doğum anı nedenleri arasında doğum sırasında meydana gelen komplikasyonlar, düşük doğum ağırlığı, erken doğum, bebekte kan değişimini gerektiren sarılık ve doğum sırasında baş, boyun ve kulakta görülen zedelenmeler yer alır². Doğum sonrası nedenleri ise orta veya iç kulak yapılarında zedelenme ve çocukluk hastalıklarıdır².

İşitme engeli olan bireylerin yaşam kalitesini arttırmak ve topluma katılımlarını sağlamak için çeşitli destek programları ve rehabilitasyon merkezleri bulunmaktadır. Bu merkezlerde bireylere dil ve konuşma terapisi, işaret dili eğitimi gibi hizmetler sunulur. Ayrıca teknolojik gelişmeler sayesinde işitme cihazları ve koklear implantlar gibi yardımcı cihazlar da bu bireylerin hayatını kolaylaştırır. Ancak unutulmamalıdır ki hiçbir işitme cihazı normal kulak yerine geçmeyeceğinden iletişimde aksaklıklar olabilecektir¹.

(1) İşitme Engeli Nedir? | Ümmü Kumru Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi. http://www.ummukumru.com.tr/destek-egitimleri/isitme-engelli-bireyler-destek-egitim-programi/isitme-engeli-nedir.
(2) İşitme engelliler Nedir? İşitme engelliler Ne demek? - Nedir.com. https://www.nedir.com/i%C5%9Fitme-engelliler.
(3) İşitme Kaybı Nedir? Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri < Bilgiustam. https://www.bilgiustam.com/isitme-engeli-nedir-nedenleri-nelerdir/.
(4) İşitme Engeli Nedir? – Özel Eğitim. https://mehmetbarinc.wordpress.com/isitme-engeli-nedir/.

Enes Güler